0223-617466 info@uwhaarstudio.nl

Welkom! In deze blog ga ik het hebben over kaalheid en haaruitval. Hier hebben wij in de salon veel mee te maken.

Kaal worden door haaruitval komt voor bij mannen, vrouwen en soms ook kinderen. De meest bekende vorm van kaalheid is alopecia androgenetica. In de volksmond ‘mannelijke kaalheid’ genoemd. Deze vorm wordt veroorzaakt door een teveel aan het testosteron hormoon, wat de haarzakjes zwakker maakt en haren makkelijk doet laten uitvallen. Bij mannen is dit vaak te zien aan een dunner wordende kruin of terugtrekkende haarlijn (inhammen).

Het grootste misverstand hierover is dat alleen mannen hier last van kunnen hebben. Vrouwen kunnen hier namelijk ook last van hebben. Denk hierbij aan vrouwen in de overgang of vrouwen met hormoon schommelingen. Veel vrouwen verliezen binnen 9 maanden na een bevalling veel haar, terwijl ze tijdens de zwangerschap een mooie volle bos haar krijgen. Dit gebeurt allemaal onder de invloed van hormonen. Een andere vorm van kaalheid is alopecia areata, pluksgewijze kaalheid. Hierbij ontstaan kale plekken, vaak in de vorm van een munt.

Dit kan over het hele lichaam ontstaan. Artsen linken deze vorm aan auto-immuunziekten en stress. Alopecia areata is er in drie gradaties; 1. Alopecia areata: pleksgewijze kaalheid. 2. Alopecia totalis: het hoofdhaar groeit niet meer. 3. Alopecia universalis: er groeit op geen enkele plaatst op het lichaam nog haar. Deze vorm is vaak tijdelijk. In 70 tot 80 procent van de gevallen groeit het haar binnen een maand tot een jaar weer terug.

Haaruitval ontstaat door verschillende oorzaken. Door bovenstaande oorzaken bijvoorbeeld. Wat veel mensen niet weten is dat ziekte en het gebruik van medicatie ook haaruitval kunnen veroorzaken. Als een klant bij mij in de stoel zit en vraagt hoe haar haar opeens zo kan uitvallen, is mijn eerste vraag altijd of ze medicatie gebruikt. Een verandering van medicatie of een operatie doet zoveel met het lijf, dat haaruitval veel voorkomt. Er zijn tegenwoordig veel manieren om kaalheid te ‘verbergen’. Dit kan doormiddel van haartransplantatie, het dragen van een haarstuk of pruik.

In tegenstelling tot vroeger zijn de pruiken tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit, dat ze niet van echt haar te onderscheiden zijn. Een haartransplantatie is een ingreep die chirurgisch gedaan wordt. Hierbij worden haartjes uit de nek gehaald en met wortel en haarzakje in de hoofdhuid via minuscule gaatjes teruggeplaatst. Hierna zal het haar weer gaan groeien. Maar dit stopt het natuurlijk verloop van kaal worden niet, dus in veel gevallen is een volgende transplantatie na een aantal jaar weer nodig.

Ik sluit nog even af met wat weetjes over kaalheid en Haaruitval.

  • Wist u dat u uw hoofdhuid goed moet insmeren met een zonnebrandcrème tegen verbranding door de zon? Of u nu kaal bent of u kaalscheert, goede bescherming is belangrijk. Normaal beschermt het haar de hoofdhuid tegen de zon. Het dragen van een pet of hoed kan natuurlijk ook!
  • U kent vast de toupet! Tegenwoordig zijn er supermooie haarunits voor mannen die helemaal aansluiten op het eigen haar en de haar trends van nu.
  • Gezond eten en drinken draagt bij aan een gezonde hoofdhuid. Wanneer er haar uitval ontstaat kan het soms goed helpen om gezonder te eten en drinken. Vitamine b8, biotine, is de meest belangrijke vitamine tegen haaruitval. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Ook is vitamine b8 verkrijgbaar als voedingssupplement.

Bedankt voor het lezen van mijn blog.  Mocht u vragen hebben over dit onderwerp kunt u altijd bij mij langskomen in de salon.

Liefs Leonie!

×